November 25, 2024
ב-400 הימים האחרונים, בזמן שירות המילואים שלי, התנסיתי וחקרתי בדיוק את זה. פעלתי תחת מפקדים ומנהלים שונים, ולמדתי דבר מרכזי: לצד החוזה הפורמלי (הסכם עבודה או צו), ישנו חוזה נסתר, לא כתוב בין הארגון לבין אנשיו. הסכם חשוב ומשמעותי הרבה יותר.
ראשית, כל ארגון בנוי מאנשים שתחת מטרה משותפת מהווים ארגון. האתגר של מנהיגים הוא להוביל את כלל האנשים אל עבר המטרה, תוך יצירת מצב שבו כולם ירגישו מרוצים ומסופקים. הינה 5 השתנים המרכזיים שמצאתי שאם יופרו יובילו לביטול ההישגים המשותפים ויסכנו את הארגון.
המשוואה שמצאתי לנכונה לניתוח החוזה היא:
רף ההתחייבות < (ערך) + (תמריצים) + (ודאות) - (השקעה נדרשת)
מנהל צריך לצמצם ככל שניתן את הירידה מתחת לרף ההתחייבות של כלל הפרטים בארגון. כדיי לעשות זאת, צריך להבין מה כל משתנה במשוואה מייצג.
תמריץ הוא כל תגמול העונה על צורך או מספק הזדמנות.
הדוגמה המוכרת ביותר זה תגמול כספי, כלומר משכורת. גובה השכר כאמור עונה על צרכים שונים, או לחלופין מספק הזדמנות לחיות ברמת חיים כזו או אחרת.
כאשר התגמול הכספי כבר אינו עונה על צורך, זה ישפיע במידה רבה על משוואת החוזה.
- כלכלי
- פרס / הזדמנות
- מחווה כמו ״טובה״
מידת ההשפעה והמימוש העצמי של הפרט בתוך הארגון.
אנשים רוצים להרגיש שהם תורמים ושהם בעלי משמעות. כאשר יש להם תחושת ערך, הם מוכנים להשקיע יותר, לעיתים אף ללא תלות בתמריצים כלכליים. ניתן לראות זאת במסגרות התנדבות, מסגרות אידיאלוגיות, צבא וכו׳..
- הגשמת חלום
- ביטוי ידע או יכולת יחודית
- תחושת שייכות
- הצלת אנשים
חוזה תנודתי הוא חוזה מסוכן.
כשהסביבה יציבה והאדם מרגיש בטוח במקומו, הוא פחות ידרוש תמריצים נוספים כדי להתמודד עם הסיכון. ודאות נוצרת באמצעות תקשורת ברורה, כנות, והגדרות ברורות של ציפיות וגבולות.
הודאות מאפשרת לפריטים בארגון לתכנן קדימה ולבנות יציבות.
- תקשורת פתוחה וברורה
- יצירת גבולות והגדרות ברורות ככל שניתן
- כנות
מה הפרט נדרש לעשות - אנרגיה לאורך זמן
אותה ההשקעה יכולה להיות שונה מפרט לפרט, כל השקעה מסתכמת בכמות אנרגיה לתקופת זמן. בין אם מדובר בעבודה פיזית, שכלית או מנטלית.
חשוב לשים לב שככל שאדם עושה שוב ושוב אותה פעולה לאורך זמן, הצורך להתמיד דורש יותר אנרגיה ולכן, ככל שהזמן עובר מידת ההשקעה גם היא תגבר לאורך זמן.
אם לא ניתן מענה בדמות ערך או תמריץ המשוואה תצא מאיזון.
רף ההתחייבות הוא הנקודה שממנה הפרט יבחר להשקיע את המשאבים שלו בהינתן התמריץ והערך שהוא רואה. הרף הזה משתנה מאדם לאדם ומושפע מאירועים חיצוניים ואישיים, כמו שינוי במצב המשפחתי או אירועים כלכליים לא צפויים.
כמנהיגים, חשוב לזהות את רף ההתחייבות של כל פרט באמצעות שיח כנה וישיר, ולהבין מה נדרש לשנות במשוואה כדי להשיג מחויבות אמיתית.
בפועל הבנתי כי הנעה לפעולה והבנה של החוזה הלא כתוב הינה יכולת קריטית לכל מנהל ומנהיג בכל ארגון וארגון.
אני מקווה שהמשוואה הזו תוכל לעזור למנהיגים בארגונים שונים להוביל אנשים לתוצאות גבוהות ולמקסם את שביעות רצון הפריטים בארגון.
ב-400 הימים האחרונים, בזמן שירות המילואים שלי, התנסיתי וחקרתי בדיוק את זה. פעלתי תחת מפקדים ומנהלים שונים, ולמדתי דבר מרכזי: לצד החוזה הפורמלי (הסכם עבודה או צו), ישנו חוזה נסתר, לא כתוב בין הארגון לבין אנשיו. הסכם חשוב ומשמעותי הרבה יותר.
קרא עוד..המאמר מתאר מסע אישי של התמודדות עם כישלונות וספקות עצמיים, כולל נשירה מלימודים וקושי במכירות בסטארטאפ. בעקבות עידוד מהאישה והמלחמה בישראל, הכותב מחליט לשנות גישה, להתמקד בלימוד ובהנאה מהתהליך, ולשבור את המגבלות שהציב לעצמו. הוא מסיק שהאמונה בעצמך היא המפתח להצלחה, ולא הכישורים עצמם.
קרא עוד..